
U zit met een vraag? Neem even een kijkje tussen onze veelgestelde vragen.


Veelgestelde vragen
Boerderij
Worden de lammetjes weggehaald bij hun moeder?
We kiezen er bewust voor om de lammetjes zo lang mogelijk bij hun moeder te houden. Zodra ze groot genoeg zijn om zelf gras te eten laten we hen de hele zomer buiten grazen. Zolang ze melk drinken, blijven ze dus bij hun mama.
Hoe dragen jullie jullie steentje bij aan de natuur?
Wij zijn biologisch in hart en nieren. Zo laten we onze geiten telkens wanneer het weer het toelaat buiten grazen, m.a.w. meer dan wettelijk opgelegd! Iedere dag hebben onze geiten een vers perceel ter beschikking, vol met onder andere klaver. We proberen daarnaast zo goed als mogelijk onze boerderij te integreren in het landschap. We planten bijvoorbeeld heel bewust streekeigen heggen en bomen aan. Het geheel van aanplant op ons bedrijf stimuleert de specifieke fauna en flora die in de Vlaamse Ardennen heerst. Kom gerust eens een kijkje nemen op onze boerderij!
Sommige geiten hebben een "sikje" en/of "lelletjes". Waarvoor dienen die? Zijn dit dan bokken?
Dit komt voor bij heel wat van onze vrouwelijke geiten en is erfelijk. Geiten met een sik worden vaak verkeerdelijk aangenomen mannelijk te zijn. De lelletjes zelf hebben geen functie. Vermoedelijk had dit ooit dezelfde functie als de bulten van een kameel (vetopslag voor overleving). Of dat is toch wat men ons heeft wijsgemaakt ;)
Wanneer is het lammerseizoen?
Dit varieert van jaar tot jaar. Meestal begint dit in januari en eindigt dit in april/mei.
Hebben jullie nog andere boerderijdieren?
Naast onze geiten hebben we ook een echte boerderijhond, Jules. Hij helpt graag om de geiten naar de juiste kant te drijven voor het melken. Hij is zo snel als de bliksem, altijd leuk om te zien ;) Kom hem gerust eens een aaitje geven, daar is hij dol op!
Kan ik jullie boerderij bezoeken?
Dat is zeker mogelijk, wij hebben een winkeltje op onze boerderij.
Aanbod
Wat is "wei" en waarvoor wordt het gebruikt?
Verkopen jullie ook hapjes voor groepen/recepties/...?
Daarvoor kan u zeker bij ons terecht!
Leveren jullie ook aan de groothandel?
Jazeker. Indien u een groothandelaar bent kan u gerust contact met ons opnemen voor meer uitleg, of kom gerust eens langs op onze boerderij.
Kunnen wij als horeca-zaak/ (kaas)winkel rechtstreeks bij jullie terecht?
Ja! Bent u een restaurateur of uitbater van een winkel en wil u graag met onze producten werken? Neem vrijblijvend contact met ons op en wij bespreken graag de mogelijkheden!
Zijn jullie kazen geschikt voor vegetariërs?
Met enige trots kunnen we zeggen dat we enkel vegetarisch stremsel gebruiken. Vele kazen die op de markt zijn worden immers gemaakt met dierlijk stremsel. Dit is bij ons niet het geval!
Zijn al jullie producten gemaakt van rauwe melk?
Al onze kazen en producten bestaan uit rauwe melk. De enige uitzondering is yoghurt: ook deze maken we van onze rauwe melk, maar bij het maken van yoghurt is een verhitting nodig. Uiteraard zit yoghurt hoe dan ook vol met probiotica.
Wat is Geta?
Geta is onze versie van Feta, een zoute Griekse kaas op basis van geitenmelk.
Waar kan ik jullie producten vinden?
Neem hiervoor even een kijkje op volgende pagina: verkooppunten
Andere
Geven jullie ook rondleidingen?
Ja! Dat is zeker mogelijk. Neem best even contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Melk
Verkopen jullie ook melk?
Jazeker! We verkopen onze melk per liter. De melk is rauw, wat wil zeggen dat hij niet verhit is geweest. Hierdoor blijven alle goede bestanddelen aanwezig!
Hoelang is de melk houdbaar na opening?
Onze rauwe melk is ook na opening houdbaar tot de datum op het deksel. De melk is immers niet gepasteuriseerd en is daardoor sowieso beperkt houdbaar. Uiteraard moet hij wel steeds gekoeld bewaard worden.
Op de verpakking staat dat ik de rauwe melk moet koken voor gebruik. Is dit waar?
Ons gezin drinkt al zolang als we bezig zijn onze melk gewoon zo op, dus vinden wij zeker dat koken niet nodig is! We worden echter verplicht door de wet om dit op de verpakking te vermelden.
Bereiding gerechten
Hoe maak je een spekkaasje klaar?
Hoe maak je de deegjes klaar?
Hoe maak je de zalmkaasjes klaar?
Hoe maak je de kaaskroketjes klaar?
Onze kaaskroketjes zijn niet de gewone traditionele kroketten. We kiezen voor een iets gezondere versie de je gewoon even aanbakt in de pan. Nog beter is om ze gewoon een zevental minuutjes onder de ovengrill te stoppen, in het papieren cupje of op een uitgestoken broodrondje. Op deze manier lopen ze iets minder uit!
Wat kan ik doen met een crottin?
Wij eten hem soms koud, maar hij is nog lekkerder als je hem even opwarmt onder de grill!
B&B
Welke voorzieningen voor baby's en peuters zijn aanwezig?
We zijn ons ervan bewust dat een vakantie met jouw kleine spruit soms een hele verhuis kan inhouden. Daarom proberen we jullie waar mogelijk alvast te helpen met het volgende.
Vanaf wanneer kunnen we aankomen?
Aankomen kan vanaf 15 uur!
Tot welk uur kunnen we blijven?
Uitchecken kan tot 12 uur. Eventueel is het mogelijk om iets langer te blijven, hiervoor graag vooraf een seintje. Hiervoor vragen we nog een kleine bijdrage.
Wat is allemaal voorzien in jullie huisje?
Hiervoor verwijzen we jullie graag door naar onze pagina!
Kunnen jullie enkele restaurants aanbevelen in de buurt?
Er zijn heel wat restaurantjes in de buurt, in volgorde van nabijheid:
Zijn huisdieren toegelaten?
Jammer genoeg laten wij geen huisdieren toe en wij kunnen hierop ook geen uitzonderingen maken.